Einde conventionele jachtbouw: Vaarklare zeilboot komt uit 3D-printer!

 

Technologen bijeen bij Kuiper Watersport in Uitwellingerga

Bij het model van de jachtwerf van de — zeer nabije — toekomst: v.l.n.r. adviseur W.H.C. Nunnikhoven, Erik de Bruijn, Henk Kuiper, Siert Wijnia en Martijn Elserman.
Bij het model van de jachtwerf van de — zeer nabije — toekomst: v.l.n.r. adviseur W.H.C. Nunnikhoven, Erik de Bruijn, Henk Kuiper, Siert Wijnia en Martijn Elserman.

UITWELLINGERGA (NL) – Ze wilden graag naar de Kennis en Innovatiedag, 25 september in hotel Galamadammen. Maar ze moeten als de wiedeweerga naar New York. De uitvinders en constructeurs Erik de Bruijn (29), Martijn Elserman (42) en Siert Wijnia (38) van Ultimaking in Geldermalsen weten het zeker: over twee jaar print je in één dag een zeilklare Polyvalk met een 3D-printer. Een super lichte boot van moderne kunststoffen van biologische oorsprong. 100% Nederlands fabricaat. Een bloedstollend snelle computergestuurde “metselaar”, die wordt gevoed door kunststofdraad op een spoel, bouwt vanaf de bodem de boot op. En het 3D ontwerp? “Die download je gewoon van het internet, net als nu een scheidsrechtersfluitje bijvoorbeeld.” 

De universitair en grafisch geschoolde heren overleggen met een tiental marketingdeskundigen hoe ze de wereld kunnen veroveren en hun Ultimaker 3D printer kunnen opblazen tot een jachtwerf of medische hulpmiddelenfabriek. Dat doen ze in de groepsaccommodatie met jachthaven en bootverhuur van Henk Kuiper in Uitwellingerga.
“Onze wereld draait ongelooflijk snel. We verkopen nu al een paar duizend kleine printers als bouwpakket, een kubus met zijden van 21 cm, van 1200 euro per stuk per jaar. Als we willen nadenken over onze technologische en marketingstrategie, dan doen we dat het liefst hier, in een rustig gelegen Friese boerderij. Dure hotels boeien ons helemaal niet. Die werken niet inspirerend. Hier sta je met beide benen op de grond, ver weg van herrie en haast.”   

Grafisch ontwerper Martijn Elserman toont het 3-D logo dat hij, ter demonstratie, even heeft geprint voor de reporter. De getoonde printer is een normale verkoopversie. Kosten: € 1.200,-.
Grafisch ontwerper Martijn Elserman toont het 3-D logo dat hij, ter demonstratie, even heeft geprint voor de reporter. De getoonde printer is een normale verkoopversie. Kosten: € 1.200,-.

Open source
Het trio ontwikkelt en produceert volgens het open source-principe: iedereen denkt en sleutelt mee. Zo bouwt het een voorsprong op op multinationals, ook prijstechnisch. De conventioneel opererende concurrentie vraagt 10.000 tot 20.000 euro voor een vergelijkbare 3D printer. “Terwijl wij met onze desktop printer voor consumentengebruik technologisch veel verder zijn. De kunst is de juiste samenstelling van diverse componenten te krijgen. In een open source-omgeving, met de hele wereld als meedenktank, kun je als kleine onderneming grootse prestaties leveren. Wij worden gedreven door idealisme en enthousiasme, maar wij willen natuurlijk ook wat verdienen. Daarom zitten we hier in Uitwellingerga om te na te denken over hoe wij ons succes in Nederland wereldwijd kunnen exporteren, gecontroleerd en duurzaam welteverstaan. Volgende week zijn we op een beurs in New York. We verwachten ieder jaar een verveelvoudiging van onze omzet. Hier in de boerderij bekijken we ook hoe we de productie straks moeten organiseren. Nu worden onze printers door een sociale werkplaats in Nederland gemaakt.”
Commerciële namakers in Azië komen er bij bosjes, weten De Bruijn, Elserman en Wijnia. Maar die tasten hun positie niet aan, omdat zij over unieke essentiële kennis op het gebied van mechanica en elektronica beschikken.

Kennis en Innovatiedag
De uitvinders uit de Betuwe waren graag naar de Kennis en Innovatiedag van Friesland Holland gekomen, 25 september in hotel Galamadammen in Koudum. “Echt jammer dat we daar niet kunnen zijn. New York roept.”
Niet getreurd, Jan Ybema van de HISWA komt. Hij weet alles van de laatste stand van zaken in de Friese jachtbouw- en jachtverhuursector.
Wilt u meer informatie over de Kennis- en Innovatiedag Vakantieland Friesland: Klik hier

Ex-wedstrijdzeiler Henk Kuiper, eigenaar van Kuiper Watersport in Uitwellingerga, vindt de jachtwerf van de toekomst bloedinteressant.  Overleg over de te volgen marketing- en productiestrategie. V.l.n.r. Siert Wijnia, adviseur W.H.C. Nunnikhoven, Erik de Bruijn en Martijn Elserman.
Ex-wedstrijdzeiler Henk Kuiper, eigenaar van Kuiper Watersport in Uitwellingerga, vindt de jachtwerf van de toekomst bloedinteressant.  Overleg over de te volgen marketing- en productiestrategie. V.l.n.r. Siert Wijnia, adviseur W.H.C. Nunnikhoven, Erik de Bruijn en Martijn Elserman.
De boerderij van Kuiper in Uitwellingerga bij Sneek is voor een paar dagen de smederij van exportplannen van Ultimaking uit Geldermalsen. Op de picknicktafel de veelverkochte 3D desktopprinter die te vergroten is tot een botenfabriek.  Voor de jachtbouw is een speciaal innovatieprogramma opgezet. Alle bedrijven kunnen met een flinke subsidie innovaties doorvoeren in collectief verband en op individuele basis. Bijvoorbeeld op het gebied van modulaire engineering en vacuüminjectie. Jan Ybema is mede-initiatiefnemer van dit project.
De boerderij van Kuiper in Uitwellingerga bij Sneek is voor een paar dagen de smederij van exportplannen van Ultimaking uit Geldermalsen. Op de picknicktafel de veelverkochte 3D desktopprinter die te vergroten is tot een botenfabriek. Voor de jachtbouw is een speciaal innovatieprogramma opgezet. Alle bedrijven kunnen met een flinke subsidie innovaties doorvoeren in collectief verband en op individuele basis. Bijvoorbeeld op het gebied van modulaire engineering en vacuüminjectie. Jan Ybema is mede-initiatiefnemer van dit project.


Info: www.ultimaker.com
Ultimaking in ‘ TV-programma ‘De wereld draait door’: http://blog.ultimaker.com/media/
Info congres Vakantieland Friesland: www.vakantielandfriesland.nl
Groepsaccommodatie: www.kuiper-watersport.nl

6 Miljoen voor flora en fauna en betere bevaarbaar...
Er gaat niets boven Groningen…..