Friese jachtbouwers omzeilen “afspraken”

Boot und Fun Berlin

BERLIJN (D) – Opvallend veel Friezen op Boot und Fun, die tot en met 28 november 2012 wordt gehouden in Messe Berlin. Waterspoor Tenders en Sloepen uit Koudum en Brandsma Jachten en Jetten Yachting, jachtbouwers uit Sneek.

De Broom 35 OK van Van der Veen Jachtbemiddeling op Boot und Fun Berln, pal naast directe concurrent Delphia uit Polen. De Broom 35 OK van Van der Veen Jachtbemiddeling op Boot und Fun Berln, pal naast directe concurrent Delphia uit Polen.

De Broom 35 OK van Van der Veen Jachtbemiddeling op Boot und Fun Berlin, pal naast directe concurrent Delphia uit Polen.

 

Van der Veen pakt altijd groot uit op Boot und Fun Berlin.
Van der Veen pakt altijd groot uit op Boot und Fun Berlin.

Enkele exposanten keken vreemd op toen ze de stands zagen van Brandsma en Jetten, leden van het samenwerkingsverband Motorboot Sneek. Hun botenbouwende collega’s hadden wat afgesproken, zo hadden ze vele malen uit eerste hand vernomen: alleen naar de natte HISWA en naar Boot Düsseldorf en dan fikse kortingen afdwingen. Dat lukte wel in Amsterdam, maar niet in Düsseldorf. Het mede door de HISWA gesteunde “jachtbouwerskartel” strandde op de oever van de Rijn. HISWA-beurskapitein Farouk Nefzi haalde bakzeil bij de Duitsers, want Boot Düsseldorf stelt keihard dat zij voor hun exposanten veel meer rendement genereert dan welke andere watersportbeurs ook. En van de Duitse succesformule wordt niet afgeweken.

Boot Holland in Leeuwarden houdt ook strak vast aan haar unieke concept, onder andere met de presentatie van boten aan steigers. En voor nog lagere prijzen voelde WTC Expo al helemaal niet.
Gevolg: Leeuwarden werd tot nu toe geboycot. Tot nu toe, want er lijken fikse scheuren te ontstaan in het convenant waarvoor met name deelnemers aan Motorboot Sneek de fundatie hebben gemaakt. Op Boot und Fun Berlin blijken ze niet meer op één lijn te zitten, getuige de aanwezigheid van Brandsma Jachten en Jetten Yachting. Mogelijk zijn ze slimme zijwegen ingeslagen. Aquanaut Yachting houdt zich braaf aan de afspraken, maar staat dus nu eigenlijk buitenspel.

Brandsma Jachten pronkt met de nieuwe Luna. Brandsma Jachten pronkt met de nieuwe Luna.

Brandsma Jachten pronkt met de nieuwe Luna.

 

“Op scheuring kun je wachten,” stellen ingewijden, die het kartel verfoeien omdat het concurrentieprincipe geweld aan wordt gedaan en de goede reputatie van de Friese jachtbouw in de waagschaal wordt gelegd. De huidige crisis kan en mag geen reden zijn voor een beleid van protectie, zo luidt de meest ganbare mening. “Het werkt volkomen averechts”.

 Boot Holland
De door de Sneker botenbouwers dwarsgezeten Boot Holland-projectmanager Pieter Fokkema vond het aanvankelijk oervervelend, dat convenant. Maar al terugknokkend heeft hij vooraanstaande solide niet-Friese werven kunnen scoren: Gruno Motorjachten uit Zoutkamp, Aventura Yachts uit Zwartsluis en Rego Watersport in Lelystad. “Als je morgen belt, heb ik nog een paar werven met een uitmuntende reputatie. De gaten zijn bijna allemaal gevuld; vorige week hadden we een topweek qua boekingen.”

 Oost-Duitsland belangrijk afzetgebied
Jan van der Veen, de grootste gespecialiseerde motorjachtenmakelaar van Nederland zegt niks te maken te willen hebben met kartelvorming en dergelijke, dit ook in het belang van de consument. Koste wat het kost wil hij onafhankelijk blijven. Hij vaart al zijn hele leven lang zijn eigen vertrouwde koers en doet zaken met alle Friezen en alle Hollanders, dus ook met trotse Brabantse botenbouwers als Linssen. Hij gaat zelf ook boten op de markt brengen, onder andere een stevenvlet, en importeert Engelse motorjachten van het exclusieve merk Broom.
Op Boot und Fun staat hij met een 11 meter lange Broom 35 OK van bijna 30.000 euro per meter. Oost-Duitsers houden wel van het snelle model, maar ook de aanwezige Polen, Tsjechen en Russen.

Waterspoor probeert het weer op de Duitse markt met snelle tendersloepen. Op Boot und Fun Berlin (23-28 nov. 2012), maar ook op Boot Holland (8-13 februari 2013): Aventura Yachts uit Zwartsluis.

Waterspoor probeert het weer op de Duitse markt met snelle tendersloepen.

Op Boot und Fun Berlin (23-28 nov. 2012), maar ook op Boot Holland (8-13 februari 2013): Aventura Yachts uit Zwartsluis.

Boot und Fun is dé watersportbeurs van Oost-Europa en Oost-Europeanen houden van oer Hollands, maar ook van snel plastic en de gekste pontonboten, met een opbouw van een Snoep en Zopie-tent of een uit de bocht gevlogen Adria-caravan. Oostelijk Duitsland heeft evenveel soorten water en daarmee is het een geduchte concurrent van Friesland, maar óók een gigantisch afzetgebied. Bijna iedere jachtverhuurder in de voormalige DDR verhuurt in hoofdzaak in Friesland gebouwde stalen motorjachten en bijna iedere aanstaande botenkoper in de ex-DDR steekt zijn licht op op Boot und Fun Berlin. Daarom heeft Jan van der Veen daar drie stands in verschillende hallen en een vestiging met haven in Berlin-Spandau. “Maar ik ben ook in Düsseldorf en Leeuwarden, beide belangrijke botenbeurzen.”

Info: www.boot-berlin.de
www.motorbootsneek.nl
www.jachtbemiddeling.nl
www.boot-holland.nl

Motorjacht HW 7 heeft meer in huis dan hotel of bu...
Berlijnse botenbeurs: laagdrempelig en veel entert...