Mountainbikers en kitesurfers vier seizoenen actief in vakantieland Friesland

Friesland Holland promoot Friese Wouden als topspot voor mountainbikers

Mountainbiken op het Aeckingerzand, de Kale Duinen bij Appelscha, op de grens van Friesland met Drenthe. Fotografie: Albert Hendriks. Mountainbiken op het Aeckingerzand, de Kale Duinen bij Appelscha, op de grens van Friesland met Drenthe. Fotografie: Albert Hendriks.

Mountainbiken op het Aeckingerzand, de Kale Duinen bij Appelscha, op de grens van Friesland met Drenthe. Fotografie: Albert Hendriks.

 

WOLVEGA (NL) – Vanwege het ontbreken van enthousiasme bij outdoor- en fietsverhuurbedrijven begint het bureau voor toerisme Friesland Holland zelf met de ontwikkeling, marketing en uitvoering van mountainbikevakanties in de Friese Wouden.


Ook de verhuur van top MTB’s, onder andere van het merk Merida, neemt Friesland Holland zelf ter hand. Uitvalsbases zijn MTB-hotels waar de crossers op fietsen stappen. De fietsen worden onderhouden met assistentie van MTB-specialist Weerman Tweewielers in Wolvega. Hotelhouders zijn blij met de nieuwe kansen.

 

Veel Nederlanders mountainbiken in Duitsland, onder andere in de omgeving van Winterberg in het Sauerland. Info: www.bikespot.nl/2/sauerland/13/winterberg/ Fotografie: Continental Banden Nederland. De mountainbikesport wordt beoefend op daarvoor bestemde paden. Fotografie: Merida Bikes.

Veel Nederlanders mountainbiken in Duitsland, onder andere in de omgeving van Winterberg in het Sauerland. Info: www.bikespot.nl/2/sauerland/13/winterberg/ Fotografie: Continental Banden Nederland.

De mountainbikesport wordt beoefend op daarvoor bestemde paden. Fotografie: Merida Bikes.

Topspot
“Mountainbikers van her en der zijn dolenthousiast over de MTB routes in de Friese Wouden en over de grens in Drenthe, maar in de regio zelf liggen recreatieondernemers er niet wakker van. Matheid troef, op een aantal hoteliers na,” zegt directeur Albert Hendriks. Naar aanleiding van aanbevelingen van relaties bestudeerde hij de mogelijkheden van MTB toerisme als bron van inkomsten voor verblijfsaccommodaties en fietsverhuurders.

“Onder andere Pieter de Vries van hotel De Stripe in Wijnjewoude en Piet Kromkamp van hotel Holland Inn in Wolvega attendeerden mij op de snelgroeiende MTB-sport en de grote geschiktheid van de Oost-Friese bossen, heidevelden en zandverstuivingen als MTB-terrein. Ik ben zelf op onderzoek uitgegaan en heb mijn licht opgestoken bij een mountainbikefabriek, Merida in Apeldoorn, bij de fietsbandenfabriek Continental, en bij mountainbikers. Een kennis van mij uit Lemmer is een fanatieke recreatiemountainbiker en vindt het Drents-Friese Wold een fantastisch crossgebied, grappig genoeg een gebied waar geen berg te bekennen is. En toch zijn er parcoursen van licht tot zwaar. De Friese Wouden blijkt een super MTB spot.”

 

De Merida Big Ninety Nine 1000 is een 29er, een mountainbike met grote 29” wielen, ideaal voor Nederlandse terreinomstandigheden. De grote wielen rollen eenvoudiger door het terrein en de tractie is door een groter contactoppervlak veel beter. De balans is heel goed — ook bij een lage snelheid — en op rechte stukken is de fiets met de grote wielen koersvaster. Bovendien is een 29er eenvoudiger op snelheid te houden. “Iedere trap is raak en je bent dus écht sneller met een 29er!”, Guido Kartner van Bikefreak Magazine. Fotografie en info: www.merida-bikes.com/nl_nl Hotel-restaurant De Stripe in Wijnjewoude is een perfect startpunt voor wandelaars, toerfietsers en mountainbikers die de Duurswouder en Bakkeveense heide en zandverstuivingen willen “beklimmen”. Fotografie: Albert Hendriks. Info: www.friesnieuws.nl/toerisme-fryslan/nieuw-hotel-voor-fietsers-en-wandelaars

De Merida Big Ninety Nine 1000 is een 29er, een mountainbike met grote 29” wielen, ideaal voor Nederlandse terreinomstandigheden. De grote wielen rollen eenvoudiger door het terrein en de tractie is door een groter contactoppervlak veel beter. De balans is heel goed — ook bij een lage snelheid — en op rechte stukken is de fiets met de grote wielen koersvaster. Bovendien is een 29er eenvoudiger op snelheid te houden. “Iedere trap is raak en je bent dus écht sneller met een 29er!”, Guido Kartner van Bikefreak Magazine. Fotografie en info: www.merida-bikes.com/nl_nl

Hotel-restaurant De Stripe in Wijnjewoude is een perfect startpunt voor wandelaars, toerfietsers en mountainbikers die de Duurswouder en Bakkeveense heide en zandverstuivingen willen “beklimmen”. Fotografie: Albert Hendriks.

Info: www.friesnieuws.nl/toerisme-fryslan/nieuw-hotel-voor-fietsers-en-wandelaars

 

 

Crossen in de bossen
Reisorganisatie Friesland Holland Travel, een grote fietsvakantiespecialist (Elfstedentochten), ontwikkelt momenteel in samenwerking met MTB liefhebbers diverse Mountain Bike Holidays. Hotels en bed and breakfasts in de Friese Wouden zijn de start en finishlocaties. Het gaat om meerdaagse arrangementen vanuit één logement, maar ook om trektochten van hotel naar hotel waarbij Friesland Holland de bikes bij het starthotel bezorgt, de reiskoffers vervoert en pech-onderweg-service verleent. “Zo kunnen MTB’ers de hele Friese Wouden verkennen en later terugkeren naar hun favoriete MTB-routes,” aldus Hendriks die zijn Mountain Bike Holidays ook opneemt in zijn collectie vlieg- en treinvakanties, onder andere voor Italianen. Daarvoor heeft Friesland Holland Travel de formule Viva la Frisia ontwikkeld, waarin onder andere kitesurfvakanties opgenomen zijn. “Kitesurfvakanties zijn net als mountainbikevakanties jaarrondvakanties, seizoensverlengend dus.”

 

Toeristische informatie Friese Wouden: www.oostfriesland.info
Viva la Frisia vlieg- en treinvakanties: www.frieslandhollandtravel.nl/specials/viva-la-frisia

Berlijnse botenbeurs: laagdrempelig en veel entert...
Friesland Holland zoekt restaurants die bijzonder...