Plan voor bike ferries in Friesland

Rondvaartboot als toeristisch fietsveer

Rondvaartboten als de Waterpoort van Harry van Dijk uit Sneek kunnen ook fietsen aan boord nemen.
Rondvaartboten als de Waterpoort van Harry van Dijk uit Sneek kunnen ook fietsen aan boord nemen.

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland onderzoekt de mogelijkheden om rondvaartboten in te zetten als veerboot op toeristisch zeer interessante trajecten, zoals Lemmer-Weerribben v.v. De fietser is daardoor minder afhankelijk van het weer: hij fietst als hij er zin in heeft en anders geniet hij vanaf het dek van de mooie omgeving. De bike ferry vertrekt altijd van een locatie waar veel toeristen zijn of vanuit een grotere plaats. Er ligt acht tot elf uur tussen vertrek en terugkomst bij de startkade, afhankelijk van de lengte van de route en het aantal te passeren bruggen.

De fietsvriendelijke rondvaartboot moet op bepaalde dagen in het hoogseizoen volgens een strak schema heen en weer varen tussen twee ongeveer 40 km uitelkaar liggende bezienswaardige fietsregio’s. Fietsers kunnen, lettende op het weer, hun conditie (of die van de batterij van de elektrische fiets), zelf bepalen waar en wanneer ze van of aan boord gaan. Ze kunnen bij gunstig weer besluiten ’s morgens naar het eindpunt van de lijndienst te fietsen en bij tegenwind met de boot terug te gaan. Ze kunnen ook onderweg één keer, tijdens een tussenstop halverwege, van of aan boord gaan. De fietser, die een bike ferry-georiënteerde routekaart meekrijgt, weet zich altijd verzekerd van het comfort van de rondvaartboot. Die is immers altijd in de buurt van de route.

Lemmer-Weerribben

Een voorbeeld: Fietsers gaan ’s morgens om 09.00 uur in Lemmer aan boord van De Waterpoort van rondvaartbedrijf Van Dijk en laten zich via de Grutte Brekken en de Tsjûkemar en Echtenerbrug (Aankomst 11.00 Vertrek: 11.30 uur), waar de eerste afstapmogelijkheid is, naar Ossenzijl brengen (aankomst 13.30 uur). In Ossenzijl bevindt zich het bezoekerscentrum van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Om de fietsers ruimschoots de gelegenheid te bieden het natuurgebied te verkennen, inclusief het Giethoornachtige Kalenberg, blijft de boot twee uur in Ossenzijl liggen. Om 15.30 uur vertrekt de boot weer richting Lemmer, stopt in Echtenerbrug om 17.30 uur voor op- en afstappers en is om 20.00 uur weer in Lemmer.

Populair bij fieters en wandelaars: Ossenzijl en Kalenberg in Nationaal Park Weeribben-Wieden. (www.wolvega-touristinformation.nl) Populair bij fieters en wandelaars: Ossenzijl en Kalenberg in Nationaal Park Weeribben-Wieden. (www.wolvega-touristinformation.nl)

Populair bij fietsers en wandelaars: Ossenzijl en Kalenberg in Nationaal Park Weeribben-Wieden. (www.wolvega-touristinformation.nl)

Tien trajecten

Directeur Albert Hendriks van Friesland Holland heeft een tiental interessante trajecten op de kaart gezet. Naast Lemmer-Echtenerbrug-Weerribben v.v. zijn dat onder andere Sneek-Sloten-Lemmer v.v. en Sneek-Grou-Earnewâld en Leeuwarden-Burdaard-Dokkum v.v.

De startlocaties zijn dorpen en steden waar al een rondvaartboot ligt, zodat er niet meer geïnvesteerd hoeft te worden in nieuwe voorzieningen. De rondvaartondernemer hoeft alleen maar ruimte te maken voor fietsen.

“Passagiers zonder fiets, zoals wandelaars, kunnen natuurlijk ook mee, want de lijndienst is in feite een rondvaart door een schitterend fiets- en wandelgebied met een zeer attractief eindpunt. Er zit geen druk op de ketel: men heeft alle tijd om de highlights op de route en rond het eindpunt te bewonderen.”

Hendriks wil indien mogelijk nog deze zomer een proef draaien met een rondvaartondernemer.

Er is al een Bike Ferry tussen Enkhuizen en Stavoren (www.veerboot.info) De Wetterprinses van Rondvaardij Princenhof kan op het achterdek en op het bovendek fietsen bergen. De reisorganisatie Friesland Holland Travel gebruikt bij seniorenreizen het achterdek voor rollators en rolstoelen (www.frieslandcruises.nl)

Er is al een Bike Ferry tussen Enkhuizen en Stavoren (www.veerboot.info)

De Wetterprinses van Rondvaardij Princenhof kan op het achterdek en op het bovendek fietsen bergen. De reisorganisatie Friesland Holland Travel gebruikt bij seniorenreizen het achterdek voor rollators en rolstoelen (www.frieslandcruises.nl)

 Bike Ferries Kaart

Friesland Holland in grote fietsenzaken
Rondvaartbedrijf goed voor lokale economieën