Sneek eerste stad in Europa met volledige iBeacon dekking

Toeristische informatie en aanbiedingen van winkeliers per smartphone

Sneek heeft een Europese primeur met volledige iBeacon-dekking.
Sneek heeft een Europese primeur met volledige iBeacon-dekking.

SNEEK (NL) – Op donderdag 30 april 2015 heeft burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente Súdwest-Fryslân het officiële startsein voor het iBeacon-project in zijn stad gegeven. Apotheker verzorgde samen met lokale ondernemers, de winkeliersvereniging en de ondernemersvereniging een rondleiding door Sneek voor vertegenwoordigers van de pers. Tijdens deze een uur durende rondleiding liet Apotheker de diverse iBeacon toepassingen zien en gaf daarmee een kijkje in de toekomst van informatievoorziening en commercie.

Sneek wordt de eerste stad in Europa met een volledige iBeacon dekking. Met deze beacons kunnen musea, winkels en horecagelegenheden, maar ook monumenten en evenementen relevante berichten sturen naar mensen in de directe omgeving die de bijbehorende, gratis Lightcurb beacon app hebben gedownload op hun smartphone.
Burgemeester Apotheker: “Hiermee wordt een nieuwe stap gezet in stedelijke en commerciële informatievoorziening in Nederland. Grou heeft onlangs al het voortouw genomen en ‘iBeacon City’ Sneek neemt het roer nu over.”
 
Lightcurb app komt van Sneker bedrijf
Na het downloaden van de Lightcurb app, gebouwd door Snakeware in Sneek, ontvangen bezoekers en inwoners van Sneek gepersonaliseerde informatie als zij in contact komen met de iBeacons op fysieke plaatsen. Dit varieert van inhoudelijke informatie over historische gebouwen, zoals de bekende Waterpoort, en evenementen als de Sneekweek, tot speciale aanbiedingen bij Sneker winkels en horecagelegenheden. Voor elke gebruiker wordt een specifiek profiel gecreëerd, zodat de gestuurde informatie steeds verder wordt afgestemd op individuele voorkeuren en behoeftes. Gebruikers kunnen ook zelf hun voorkeuren instellen.
 
Sneekweek
Tot nu toe is het iBeacon systeem alleen op kleine schaal toegepast. Daar komt nu dus verandering in. Naast de 20 iBeacons die de gemeente Súdwest-Fryslân inmiddels heeft geplaatst bij onder meer monumenten, musea en het theater van Sneek zijn er al tientallen ondernemers op het systeem aangesloten. Het aantal nieuwe iBeacon gebruikers in Sneek wordt, met ondersteuning van de gemeente Súdwest-Fryslân, de komende maanden fors uitgebreid. Naar verwachting zullen tijdens de aankomende Sneekweek in augustus honderden Lightcurb iBeacons actief zijn in de stad en bij het Sneekermeer.
 
Het is volgens Snakeware niet ondenkbaar dat op termijn naast toeristische en commerciële informatie ook boodschappen van algemeen maatschappelijk nut worden toegevoegd aan de informatievoorziening via de Lightcurb app.
    
Meer informatie over Sneek:
www.sneekholland.nl

Lemmer heeft weer grote watersportzaak: Nautic Sho...
Twee nieuwe magazines over Friese Wouden en Elfste...