Weststellingwerf moet hét wandelparadijs van Nederland worden

Inwoners helpen wethouder Frans Kloosterman bij maken van top wandelnetwerk

 

WOLVEGA (NL) – Het aantal wandelsporters stijgt met de dag. Geen andere vorm van recreatie is zo gemakkelijk beoefenbaar, goedkoop, gezond en brengt je zo dicht bij de natuur en cultuur van een streek. De nieuwe toerismewethouder Frans Kloosterman (CDA) van de uitgestrekte natuurgemeente Weststellingwerf (Drentse Friese Wold, Rottige Meente, Weerribben) wil dat Wolvega en Noordwolde de kernen worden van zeer bijzondere wandelvakanties.

Hij, geholpen door drs. Jos Bosma en ir. Esther Bergstra van de Grontmij, recreatiebeleidsadviseur Monique Annotee van de gemeente, Corrie de Groot van de Marrekrite en de Beetsterzwaagster slow-tourism-specialist Bertus van der Tuuk, werken aan een indrukwekkend padenweb met universele wegwijzers.

850 km hoofdzakelijk onverharde wandelwegen en 600 knooppunten, op een gemiddelde afstand van 1 km van elkaar, tekenden professionals in op grote kaarten. Deze lagen gisteren, 2 december 2014, voor het eerst ter inzage in de raadszaal in Wolvega. Vijftig fanatieke wandelaars en Weststellingwerfse historici als Geert Lantinga dienden Kloosterman en de uitvoerders van advies.

De vrijwilligers, waaronder hotelhouder Piet Kromkamp van het Wolvegaster wandel- en fietshotel Holland Inn, waren dinsdagavond druk in de weer om de inventarisatie van bestaande paden en routes te becommentariëren. Dikke viltstiften zorgden ervoor dat de routes langs Weststellingwerfse verblijfsaccommodaties leidden, want uiteindelijk is het de bedoeling dat het wandelnet in economische zin de nodige zoden aan de dijken van de Linde en de Tjonger zet. Je kunt er vier seizoenen wandelen; de natuur is er geen dag gelijk. Zelfs langlaufen behoort tot de mogelijkheden, als er sneeuw ligt.

Met wethouder op pad

Kloosterman: “We maken het wandelnet, dat aansluit op de paden van landgoed De Eese, de Weerribben, Oranjewoud en de Drentse bossen, ook voor onze eigen inwoners. Zij zullen straks net als ik versteld staan van de schoonheid van deze gemeente. In de zomer van 2015, als het routeweb van bebording is voorzien, leid ik ze persoonlijk rond.”

Hotel Holland Inn in Wolvega manifesteert zich al als fietshotel; het heeft één van de mooiste e-bikestallingen van Nederland. Met de komst van 850 km aan goed bewegwijzerde routes kan het ook de boer op als wandelhotel. Info: www.hotel-wolvega.nl
Hotel Holland Inn in Wolvega manifesteert zich al als fietshotel; het heeft één van de mooiste e-bikestallingen van Nederland. Met de komst van 850 km aan goed bewegwijzerde routes kan het ook de boer op als wandelhotel. Info: www.hotel-wolvega.nl
Geen nieuwe paden

Er worden geen nieuwe paden aangelegd, vertelde Jos Bosma van de Grontmij. Afgezien van het feit dat daarvoor geen geld is, is het ook niet nodig. De routes zijn grotendeels bestaand, maar worden in een nieuw goed draagbaar jasje gestoken. Na vaststelling van de routes moeten de uitvoerende instanties met diverse grondeigenaren, zoals It Fryske Gea, om de tafel. Wandelwegen over weiden en erven van boeren zullen zoveel mogelijk worden vermeden, want er is geen provinciale pot met gebruiksvergoeding meer. De routetekenaars hopen hier en daar op de nodige souplesse van grondbezitters.

Unieke mix

Weststellingwerf is een rivieren- en moerasland, maar ook rijk aan boomwallen en bossen. Het is een gezonde mix van Friesland, Overijssel en Drenthe. De grensgemeente, vroeger vaak strijdtoneel door hebzuchtige bisschoppen uit Utrecht en andere “buitenlanders”, is drietalig. Er wordt in de eerste plaats Nedersaksisch (een soort Drents), dan Nederlands en Fries gesproken. Het is niet alleen een snel in populariteit toenemend wandel- en fietsgebied, maar ook een watersportgemeente. Wie van de Friese meren naar de Overijsselse plassen wil passeert Weststellingwerf via de Helomavaart en de Linthorst Homansluis in Nijetrijne. Vandaar kan men over de Linde naar Kuinre (Overijssel, Kuinderbos). Dat is ook mogelijk vanaf Langelille via de Tjonger. Bij de historische sluis van Schoterzijl (café Bos) verlaat men Friesland.

Info Wolvega en omstreken:
www.wolvegaholland.nl
www.goudenfriesewouden.nl
www.weststellingwerf.nl
Info wandelsport:
www.wandelnet.nl
www.nwb-wandelen.nl/over-nwb/organisatie

Monique Annotee (geheel links), beleidsadviseur recreatie en toerisme van de gemeente Weststellingwerf, geeft aanwijzingen aan inwoners voor het intekenen van hun favoriete wandeltrajecten.
Hotelhouder Piet Kromkamp (rechts) en Bertus van der Tuuk (links) discussiëren met dorpsbewoners over routes rond Wolvega.
Monique Annotee (geheel links), beleidsadviseur recreatie en toerisme van de gemeente Weststellingwerf, geeft aanwijzingen aan inwoners voor het intekenen van hun favoriete wandeltrajecten. Hotelhouder Piet Kromkamp (rechts) en Bertus van der Tuuk (links) discussiëren met dorpsbewoners over routes rond Wolvega.
V.l.n.r. Jos Bosma (Grontmij), Monique Annotee (beleidsassistent gemeente Weststellingwerf), Bertus van der Tuuk (vrijwillig meewerkende recreatiespecialist), Frans Kloosterman (wethouder gemeente Weststellingwerf) en Esther Bergstra (Grontmij).
De topografische kaarten zijn zeer gedetailleerd. Jos Bosma van de Grontmij (midden) gaat erbij liggen. Links Bertus van der Tuuk, voorheen vaak beroepsmatig betrokken bij het maken van toeristische plannen in groen Zuidoost-Friesland, nu vrijwillige adviseur van de Weststellingwerf.
V.l.n.r. Jos Bosma (Grontmij), Monique Annotee (beleidsassistent gemeente Weststellingwerf), Bertus van der Tuuk (vrijwillig meewerkende recreatiespecialist), Frans Kloosterman (wethouder gemeente Weststellingwerf) en Esther Bergstra (Grontmij). De topografische kaarten zijn zeer gedetailleerd. Jos Bosma van de Grontmij (midden) gaat erbij liggen. Links Bertus van der Tuuk, voorheen vaak beroepsmatig betrokken bij het maken van toeristische plannen in groen Zuidoost-Friesland, nu vrijwillige adviseur van de Weststellingwerf.

Weststellingwerf, het rivieren- en molenland van Friesland, is het hele jaar een goed toegankelijk en boeiend wandelgebied. De variatie in natuur, cultuur en landschap is er erg groot.

Fryslân wil achterstand snel wegwerken: stimulerin...
Amsterdamse piloot en Friese technici produceren s...