Woudagemaal populaire excursiebestemming

37.000 bezoekers in 2013

 

LEMMER (NL) – Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer trok in 2013 ruim 37.000 belangstellenden en behoort daarmee tot de populairste Friese attracties. Bezoekers uit geheel Nederland en daarbuiten kwamen naar Lemmer om het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en het naastgelegen bezoekerscentrum te beleven.

Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en won in mei 2013 de publieksprijs ‘Leukste Uitje van Friesland’ in een verkiezing van de ANWB.

Jong en oud vinden het stoomgemaal van Lemmer interessant. Jong en oud vinden het stoomgemaal van Lemmer interessant.
Jong en oud vinden het stoomgemaal van Lemmer interessant.

Leuk en leerzaam voor jong en oud
Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het moderne en interactieve bezoekerscentrum: hier ontdekken en beleven jong en oud de immense kracht van stoom en water. Het centrum is voorzien van een 3D filmzaal en biedt een interactieve expositie waarin op een eenvoudige manier wordt uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken en welke natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Jonge bezoekers worden geprikkeld met een Doeboekje en een spannende speurtocht, waarmee ze een ‘echt’ diploma kunnen verdienen!

Educatieve waarde
Het Woudagemaal en bezoekerscentrum zijn zeer geschikt als excursielocatie. Er werden in 2013 regelmatig schoolklassen ontvangen, vanuit zowel basis- als voortgezet onderwijs en technische vervolgopleidingen. Op de website www.woudagemaal.nl worden gratis complete lespakketten aangeboden voor verschillende opleidingsniveaus. De interactieve elementen in de expositieruimte bieden leerlingen inzicht in de principes achter stoom, kracht en beweging. Zo wordt op een speelse manier verteld hoe het stoomgemaal functioneert.

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal.
UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal.

Beleving van stoom, techniek en water
Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Het gemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Weliswaar draait er sinds 1966 in Stavoren een moderner elektrisch gemaal, het Woudagemaal heeft nog steeds een praktische functie in de Friese waterhuishouding.

Openingstijden
Geopend van februari t/m december en in de kerstvakantie: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur zondag 13.00 - 17.00 uur. Kijk voor alle evenementen en de openingstijden op bijzondere- en feestdagen op www.woudagemaal.nl
Bezoekadres: Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer
Bezoekerscentrum en gemaal zijn rolstoelvriendelijk!

Info: www.woudagemaal.nl

 

Maaike, Klaas en Mien promoten Friese Wouden en Tu...
Topjaar voor nieuw hip Fries Museum in Leeuwarden